"SPB" tészta

2018.02.01

Teljes nevén sonkás, póréhagymás zöldborsós tészta, ami neve ellenére meglepően finom és szinte olyan gyorsan megvan mint amilyen hosszú 
a neve. Ezt a receptet a kisfiam Peti választotta ki pár éve amikor még "egyeduralkodó" volt, és nem született meg a testvére.


Anno ezt írtam róla: 
"Ahányszor megveszek egy "főzős újságot" ő azonnal ott terem, és hamarabb böngészi át mint én :) Van hogy hangos "ez legyen a vacsora" felkiáltással rábök egy képre ami megtetszik, és olyankor nincs menekvés... Most mázlim volt, kevés hozzávaló kellett, gyorsan elkészült és nagyon finom is - bár először kételkedtem, de Neki volt igaza!! Simán megfőznem hirtelen beeső éhes vendégeknek is. :D

Hozzávalók:

    • egy nagy szál póréhagyma

    • 20 dkg fagyasztott zöldborsó

    • 10 dkg prosciutto (recept szerint, de bacon csíkok is lehetnek)

    • 4 evőkanál vaj

    • spagetti

    • sajt a tetejére

Elkészítés: Gyors és egyszerű szerencsére :D Nagyjából 15-20 perc alatt kész, még akkor is ha közben a gyerkőc inni kér, orrot kell fújni, vagy pl. el kell menni Vele mosdóba...A spagettinek feltesszük a vizet főni, mire elkészül a tészta megleszünk a kencével is :) Ez nem egy csöpögős szósz lesz, inkább egy fincsi bevonat. Határozottan gyerekbarát ha engem kérdeztek. No, amíg a tészta fő egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és beletesszük a megtisztított, felkarikázott póréhagymát. Sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon pár perc alatt megpároljuk. Ha megpuhult jöhet hozzá a borsó és a bacon/sonka/angolszalonna, szóval amit választottunk. Ezután már csak jól össze kell keverni a tésztával, a tetejére pedig sajtforgácsot szórni (ez megbobja a latványt) és megenni :) Jó étvagyat hozzá!

Tipp: A sajtforgácsot én konkrétan egy zöldség-hámozóval készítettem, picit volt macerásabb mint csak ráreszelni, de szerintem ennél az ételnel megéri ennyi időt még rászánni, mert azért más így mint sima reszelt sajttal. Azért tudom, hogy amikor már egy éhes ferjet és két egymást szekáló gyerkőcöt kell etetnem valószínűleg fogom és ráreszelem majd."

UPDATE:
Eltelt azóta pár év - és igen, nem tévedtem zsigerből & idegből ráreszelem ám azt a sajtot, miközben olyan mondatok hangzanak el a konyhából hogy: "hagyd a testvéred", "azonnal hagyd abba a szaladgálást", "kérj bocsánatot a testvéredtől - és vigasztald meg"... Két gyerekkel ez van estére :)

Fitt tipp: Ezt az ételt is el lehet készíteni szénhidrát csökkentett ("low carb") - hujj, de divatos szavakat ismerek - tésztából, így a nálam egészségtudatosabban főzők táborának is beleférhet néha. 

#figyelekakajára

© 2017 Életke blogja
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el