Halas tészta
2018.02.03

Kétféleképp - mert gyakran a gyors kell néha pedig a finom Nálunk halas tészta néven fut ez az étel, amit egyszer régen valamelyik magazinban olvastam. Annyira bejött, hogy az egyik kedvencünk lett. Ez azért is nagy szó, mert a Férjem nem igazán (vagy igazán nem) szereti a halat, ezt a tésztát mégis szívesen eszi. Még egy baratnőnk is, aki se a paradicsomot se a halat nem szereti (és véletlenül egyszer pont ezt kapta mert nem tudtam) is ehetőnek minősítette. Peti pedig falja :) Tonhal darabok vannak benne, de a paradicsomszósz és az oliva miatt nem durva, gyerekeknek is jó "halra szoktató" fogás lehet. Ráadasul gyors, és kevés (a spájzban általában megtalálható) hozzávalóból megvan. Ekkora adagot mi kétszerre, háromszorra szoktunk enni, de kevesebbet már nem készítek. Szeretjük.
Hozzávalók:
2-3-4 tonhalkonzerv (ízlés szerint)
2 doboz darabolt paradicsom (... vagy egy doboz paradicsompüré és 2-3 paradicsom apróra vágva, ... vagy sima paradicsompüré - én nagyon megengedő vagyok ha főzésről van szó...szóval csak hajrá elő azzal ami van otthon)
2 pritamin paprika
500 gr penne tészta
1-2 csomag magozott olivabogyó
Oliva vagy kókusz olaj, só, bors, oregánó, bazsalikom
Sajt a tetejére (leginkább töméntelen mennyiségben)
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük. A pritaminpaprikákat kis darabokra vágjuk, és oliva-, vagy kókusz olajon megpirítjuk (karamellizáljuk) őket. Ha ez kész hozzáadjuk a paradicsom konzerveket, az olivabogyót és a fűszereket. Hagyjuk kicsit rotyogni, aztán beletesszük a tonhalat és óvatosan megkeverjük, maradjanak azért darabok benne, attól lesz textúrája (-ezt de szerettem volna írni egyszer). Ha kész a tesztát és a szószt egy tűzálló tálba öntjük, összekeverjük aztán megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben kb. 175 C-on 15 percig, a sajt pirulásáig sütjük.
Gyorsított elkészítés:
Sütőben összesütve az igazi, jó kis ropogós szélekkel, meg minden, de lehet enni simán tésztaszószként is. Legutóbb erre Nálunk azért került sor, mert a hétvégén reggel korán összedobtam a szószt, elő is készítettem, viszont aztán elmentünk bevásárolni (újratervezés), és bár a terv szerint még összesütöttem volna, de a fiúk már éheztek....
Tipp: Sima tésztaszószként lehet "életmentő" gyors vacsora. Ráérős hétvégéken mindenképp sajttal rásütve készítse el mindenki. Hiába csak egy kis sajt és csak egy kis hő még hozzá...
a végeredmény mégis egyszerűen más - és nagyon finom.
Fitt tipp: lássuk be, csak a szénhidrátcsökkentett tészta tud ezen szépíteni valami kevéskét.