Mindenféle édes - a la' Szabi a pék

2023.03.06

Mindig is szerettem sütni, a kelt tészákkal is barátságban vagyok, és őszintén ha magamba nézek halvány lila fogalmam sincs hogy nem lettem a COVID alatt "kovászcimbi" én is mert ezt  így érzésre az országban kevesen hagyták ki, viszont most megérkeztem , és jelentem ez a recept ... óóóóhhhh!!! Tesztelve a gyerekeken és kollégákon. Elkövetve két alkalommal de nem itt van a vége mert szuper szuper szuper :)

Be kell valljam [sz]épségdíjas alkotás nem született a suliból haza - hol a lecke - tudom hogy mindjártéhenhaltok deazonnal - szokásos délutánunkon, viszont pro tipp figyu : a porcukor ápol és eltakar! Plussz az ÍZ az úr és az itt hibátlan a recepnek hála. 

Végül készült "kubista stílusban"
• Túrós batyu (mazsolával és simán is )
• Fahéjas ... csiga 
• Erdeigyümölcsös, pisztáciával megszórt ... izé valami tekert kerek finom
   ( énkérekelnézést Szabolcs péktől bocsi bocsi)
• Második fordulóban csokis minikifli is lett 


Egyébként borzasztó mind. Merénylet az emberiség azon fele ellen akik nyáron bikinit akarnak felvenni önuralmuk meg nulla - ha ezt a receptet kipróbálják akkor elvesztek - annyi meg egy bambi. Nincs esély. Kevés dologra van garancia manapság de erre igen. Csak a két gyerekben és a kamasz kapacitásban bíztam én is. Jó persze ez a mennyiség az alap recept 70 dkg liszttel. Kíváncsi voltam, hogy másnap, esetleg urambocsá' harmadnap reggelire is finom marad-e (IGEN!), és elkapott a konyhai alkotás öröme - bevallom jólesett  a konyhai ténykedés.


Azért legközelebb fix hogy megfelezem a mennyiséget mert mind átmegyünk gömbbe...  
No de jöjjön a lényeg: itt a videó. Ehhez még csak annyi, hogy hacsak nem vagytok pék-ninják legyetek magatokkal megengedőek a formázásnál. Nekem még a bokámon is erdeigyűmi folyt és háááát ... elég nyoorultul néztek ki sütés előtt de aztán csak kialakultak! 

* A porcukor ápol és eltakar ...

Mint úgy általában a receptet most sem a nagykönyv szerint követtem, így aki grammra, munkafázisra mindenre is pontosan szeretné az eredetit követni erre guglizzon rá: "Szabi a Pék édes kelt tésza". Mindenki másnak ott a Mastercard és ahogy én elkövettem: 

Hozzávalók 

- 70 dkg liszt
- 1 instant élesztő
- 1 bögre tej
- só ... valamennyi 
- 12 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- 4 db tojás
- erős hit hogy ez összejön :)

Olaszos énem feltört igy én az alábbi lépéseket követtem el: A kimért lisztbe ment egy kis só, a cukor, majd a tejben egy kávéskanál cukorral elkevert élesztő (legyen már valami esélye beindulni) és a tojások ezt félig összekevertem majd a kicsit megolvasztott vajat is beledolgoztam. Kell hozzá kis erőnlét de azért a végén én és a kézi robotgép nyerük a fordulót. Ezután lisztezett deszkán / asztalon / stb. pihen letakarva egy órát a tészta. Szobahőmérsékleten azért ne fázzon. Egy óra múlva pedig én annyi részre osztottam amennyi féle péksütit szerettem volna készíteni. Ezután a videót 80x megnézve nekigyürkőztem. Sütni körülbelül 180 fokon körülbelül 20 percet kell. 

© 2017 Életke blogja
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el