Vaníliás fenyőtoboz

2023.03.06

Bizony ezt a kekszet is évek óta sütöm, azaz most már sütjük a gyerekekkel közösen. Egyszerű, mutatós (... is tudna lenni ha ügyesebbek lennénk, viszont jól szórakozunk közben), sokáig eláll(na ha nem falnánk fel) és a fenyőmag kellőképpen megbolondítja (minket már úgysem kell bolondítani 😜) Lehet dióval is készíteni, de mégis fenyőmaggal az igazi.

Hozzávalók:

- 50 gr fenyőmag (vagy apróra vágott dió)
- 300 gr búzaliszt
- 2 csapott teáskanál sütőpo
- 200 gr vaj vagymargarin
- 100 gr porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor 
   *Esetleg házi levendulás cukor - tudooom, ez a mániám... de ha egyszer jóóó)
- 2 evőkanál tej

Elkészítés:

A fenyőmagokat teflonedényben zsiradék nélkül megpirítjuk. Akkor jók, ha már kicsit barnák, de akkor ki kell borítani (de izibe, csak semmi tötymörgés!) egy tálkába hogy hűljenek. Csak óvatosan a pirítással, az elkezd barnulni és az odakokszol között vékony a határ, és a felvett hőtöl tovabb pirul wgy picit tűz nélkül is. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a porcukorral, hozzáadjuk a felkockázott margarint/ vajat (én spec. Rama-val sütöm) és a tejet, aztán robotgéppel összedolgozzuk. Kézzel hozzákeverjük a fenyőmagokat és összegyúrjuk a tésztát. A sok margarin a kezünk melege miatt meglágyul, ezért én formázás előtt be szoktam tenni kicsit a hűtőbe dermedni. Addig bemelegszik a sütő is :) A tésztából diónyi golyókat formázunk. Ezeket kell aztán kilapítani, ovális alakúra formázni. Na itt jön a képbe az egyik idei <sütidizájn innovációm> ami sokat dobott a sütijeim külalakján. Kell egy evőkanál, és liszt. A kanalat lisztbe kell mártani, a sütigyolyót meg rányomkodni, és tadaaaam: kész a tökéletes ovális forma :D Na ezeket a kis oválisokat ezek után még egy ollóval kétszer bevágjuk, ettől lesznek a végén fenyőtoboz alakúak. A gyerekek nagyon élvezik a sütik ollóval vagdosását. Huhuú - extra izgalom. A végén vaníliás cukorral kell megszórni a tobozkákat. Ezt is szívesen csinálják az enyémek - így nekünk plusz egy vaníliás cukor kell általában 😆. Sütni 160-175*-on kb. 10-14 percet kell, amíg kicsit aranylóak lesznek.

Jó sütögetést!

© 2017 Életke blogja
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el